Anyának mindig segítünk

Follow my blog with Bloglovin



































A nyár utolsó napjai elszálltak az őszi széllel, úgy mintha nem is lettek vona. Mindenki körülöttünk rohan. Első hét az iskolában, oviban, bölcsiben. Olyan, mitha egy nagy rohanó folyó közepén állnánk egy kis szigeten. Gondolom én is a folyóba ugorva próbálok majd az árral szemben úszni, jövőre, de addig is örülök, hogy még csak szemlélődünk, és  élvezhetjük az utolsó nyári estéket, sétákat. A legtöbbször azt hallottam a héten, hogy a szeptember olyan hamar eljön és, hogy mennyire nem lehet rá felkészülni.... bármilyen évszek is legyen én mindig készen állok a szeptemberre. Mindig. Á-nak  mondtam is, amikor a Csíz utcára fordultunk, hogy nincs is annál jobb, mint a szeptember illata. Nekem a szeptember illata: Magdika  néni keze, ahogy tartja a frissen faragott ceruzát a kezemben és húzzuk a vonalakat a füzetbe első osztályban. Ez az ősz...ilyenkor mindig hihetetlen késztetést érzek, hogy írószereket vegyek. Frissen hegyezett ceruzákat.

És annyi minden változik az Őszapó utcában már virítanak a csipkebogyók, és a fák levelei is elkezdtek sárgulni. A fiúk pedig élvezik a zizegő leveleket, a szelet, és a hűvös levegőt. A héten már értették, ha valami humoros volt, egyszerre nevettek fel minden alkalommal, ez annyi örömmel tölt el. Mégis érzem, hogy valaminek vége -és alkalmanként mennyire is vártam, hogy vége legyen. Már nem kisbabák. Azt mondják a változás jó, de igazából ez csak annyit jelent, hogy valami, amit nem szerettél volna; megtörténik. Egy kis idő múlva minden csak emlék lesz. Az ilyen dolgok mindig megtörténnek és bármennyire is nem számítsz rá, és homokként fújja az arcodba a szél, akkor amikor nem is számítasz rá.... tudom, mindig ilyeneket mondok. Az igazság viszont az, hogy egy részem örökre ott maradt azokkal a kicsi babákkal és ezt soha nem jön vissza.

Á-val éppen versent ásítunk, nem vicces? A fiúk alszanak és mi pedig dolgozunk. Én gőzerővel az új karácsonyi csomagokon. Terveim szerint hozok majd egy külön bejegyzést arról, hogyan is haladok. A fiúk is besegítenek, hol egy kis tépéscsinálással, hol pedig a mintákra rajzolt firkákkal... művészi vénákat nem lehet elrejteni.

A képek egy része a marosi chili fesztiválon készült. A hangulatos gesztenyés piac és az Édeske. Igent mondtunk: a chili krémeknek, dísztököknek, mama paradicsomoknak, darázs csalogató házibaracknak, csokis chili fagylaltnak, málnatortának, és a bolhapiacnak. Nemet pedig: a chilievő versenyre, apró kacatokra, lufikra, dunai fürdésre, jégkamrára. Hihetetlen, hogy amikor az ember nem is várja akkor találkozik azzal akire sokat gondol. Jók ezek a találkozások, inkább rácsodálkozások. Bárhová megyünk mindig vannak barátok, akik akaratlanul várnak ránk, várnak a találkozásra. Én pedig hálás vagyok értük és az alkalomért is.

Ahogy ígértem itt a leves receptje. Saját találmány, bár Bettusnak is sok köze van hozzá. Ha Ő nem küldi a gasztrocsomagját soha nem próbálok vad gombákkal főzni. Azt hiszem. Nagyon szép hétvégét kívánok Mindenkinek!


Sütőtök krémleves vargányával és fűszergombával

1.2 kg japán sütőtök/ gesztenye tök
2 közepes fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
1.5 l zöldség alaplé
50 ml krémsajt
2 csipet mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
1 csipet bors
1 csomag tisztított gesztenye vagy cukrozatlan püré
2 db répa
Szárított vargánya és fűszer gomba
4 gerezd fokhagyma
------------------------------------------------------



A megtisztított hagymát és tököt felaprítjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a sütőtököt, répát, fokhagymát, gesztenyét, gombát. Jól elkeverjük, majd 5 percig sütjük. Felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje a tököt. és puhára főzzük. Amikor minden megfőtt benne pürésítjük, és a tejszínt hozzáöntjük, fűszerezzük. Majd még egyszer forralunk rajta. Csészékbe szedjük és krémsajttal tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Ó, megint imádom a fotóid! Annyira édes ez a két naffiú, igazi kaland lehet velük az élet... :-)
    A receptet köszönöm, éppen ma néztem a sütőtököket a kertben, hamarosan bevetésre kerülnek majd. A következő adag szárított gomba pedig a manók mellett csücsül már a dobozban. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Bettus! Hétről hétre te vagy itt a biztos pont. Nagyon szeretek fényképezni bár nem értek hozzá, de nagyon feldob, hogy a képeim tetszenek. A fiúk, pedig tényleg nagy kaland. Vannak jó napok és vannak nagyon nyomorult napok is, de átvészelünk mindent. A te csomagod meg csak nől és nől....lassacskán végre elindul :). xoxox V

      Törlés